Svinekæber i æblemost med gulerodsmos

feb 21 2011

Svinekæber er jo traditionelt lavet i (mørk) øl, og det smager da også godt, men gris og æble passer nu også godt sammen. Så i dag har jeg lavet en improviseret omgang simremad af hvad køleskab og fryser gemte.

Svinekæber i æblemost

Det ser måske ikke specielt lækkert ud, men det smagte fantastisk!

Opskrift til 3 personer

  • 600g svinekæber (5-6 stk)
  • 3-4 dl ufiltreret æblemost
  • 2 løg
  • 100-150g pancetta i tern
  • Maizena, til jævning
  • Salt og peber
  • 250g selleri
  • 300g gulerødder
  • 4 fed hvidløg
  • 3 spsk olivenolie + mere til stegning
  • Mælk

Pancetta steges i en tykbundet pande med en smule olie, til det er sprødt. Svinekæber drysses med salt og peber. Når pancettaen er færdig, tages den fra gryden, og svinekæberne kommes i og brunes på alle sider. I mens skrælles løgene, halveres og skæres i tynde skiver. Fjern svinekæber, skru lidt ned for varmen og tilsæt løgene. De steges ved medium varme til de er bløde. Tilsæt evt en smule olie. Når løgene er bløde og begynder at tage lidt farve, puttes svinekæber og pancetta tilbage i gryden. Det hele blandes rundt, og dækkes 2/3 med æblemost. På med låget og simrer i 2 timer. Smages til med salt og peber, og jævnes med lidt i maizena+vand.

Gulerødder og selleri skrælles og skæres i små tern. Hvidløgene trykkes med en kniv. Det hele kommes i en gryde og dækkes med vand. Koger 20-30 minutter til grøntsagerne er bløde. Vandet hældes fra, og der tilsættes 3 spsk olivenolie. Røres til mos med elpisker, og konsistensen justeres med mælk. Smag til med salt og peber.

No responses yet

Hel kylling med tzatiki, salat og bagte kartofler

jan 30 2011

Kyllingen blev pakket ud, skyllet under koldt vand og grundigt aftørret.
Den blev drysset med salt og peber indvendigt, og fyldt med en økocitron i kvarte, 6 hele fed hvidløg lidt olivenolie. Udenpå blev den drysset med salt og peber.
Derefter blev den lagt i et ovnfast fad, med brystet nedad. Derefter et kvarter i ovnen ved 200 grader varmluft. Efter et kvarter vendes den, med brystet op af, og steger færdig, ca 1 time. Den er færdig når temperaturen bag låret når 80-82 grader, eller saften der løber ud er klar.

Hel kylling fra Hopballe

Tzatiki:
1 hel agurk
2-3 dl græsk youghurt
1 lille fed hvidløg, revet
Salt, peber
2-3 spsk olivenolie
1 tsk tørret mynte
1 spsk citronsaft.
1/2 tsk balsamico

Agurken halveres, og kernerne skrabes ud med en ske. Herefter rives den groft på et rivejern og drysses med salt. De øvrige ingredienser kommes i og det hele blandes og smages til

Tzatiki

Salat:
2 hele tomater i term
1 lille rødløg, hakket
10-12 syltede hvidløgsfed
1/2 fåreost fra Søvind Mejeri – skåret i tern
Olivenolie
Frisk basilikum

Salaten

Kartofler:
3 store kartofler vaskes og skæres med over. Placeres i ovnfast fad, med den flade side op af. Drysses med olie, salt og paprika. Steger med i ovnen, efter at kyllingen er vendt

No responses yet

En hel kasse kylling!

jan 20 2011

Det er efterhånden et års tid siden jeg først læste om Hopballe og deres kyllinger. De blev omtalt på et forum, og blev rost for deres kyllinger. Siden da har jeg ofte tænkt på at bestille noget, men aldrig fået taget mig sammen. Det gjorde jeg så for en uges tid siden, og i dag kom den første sending kylling.

Den uåbnede pakke

Den uåbnede pakke

Jeg havde bestilt en månedspakke for januar måned – en pakke med lidt af hvert, for prøve lidt af det hele. Så kan man altid bestille de kyllinge udskæringer, man bruger mest.

Januar pakken indeholder:

  • 1 Hel kylling på 2 kg
  • 2 stk  brystfilet
  • 2 stk  hanebrystfilet
  • 2 stk  hele lår
  • 4 stk  overlår
  • 4 stk  underlår
  • 1 kg hot wings
  • 500 gram røgede  vinger
  • 500 gram kyllingebrunchpølser
Januar pakken fra Hopballe

Januar pakken fra Hopballe

Alle varer er frosne. Det synes jeg ikke umiddelbart fremgår af hjemmesiden, men det giver vel mening. Ulempen er selvfølgelig, hvis man har lyst til at dele tingene – fx kan 1 kg hot wings være rigeligt at spise på én gang for en husstand på to. Da jeg kom hjem fra arbejde var pakken stillet ved kældertrappen, og der lå en seddel i postkassen, der beskrev hvor pakken stod. Alle varerne var begyndt at tø mærkbart, selvom udetemperaturen har ligget omkring frysepunktet. Jeg kunne uden problemer tage hot wings ud af posen, og selv den hele kylling var ikke helt frossen (men bestemt heller ikke tøet). Jeg tog hot wings fra til aftensmaden, satte kyllingen i køleskabet til i morgen, og skyndte mig at putte resten i fryseren.

Jeg håber varer bliver leveret i en termokasse eller lignende, når udetemperaturen bliver varmere

No responses yet

Bengali reje curry

jan 20 2011

Bengali reje curry

Bengali reje curry

Endnu en opskrift fra Gordon Ramsey’s Great Escapes. Selvom opskriften indeholder en del chili er den ikke stærk, og er man chili elsker, kan man sagtens fordoble mængden af chili, og evt også komme ekstra hvidløg i. Retten smagte fint, men der manglede lidt modspil til den lidt fede sovs. En skive frisk ananas, eller lignende, vil have været prikket over i’et – eller måske bare et stykke brød. Men det må blive en anden gang! Opskrift til 2 pesoner.

  • 200g rå, store rejer
  • 1/4 tsk gurkemeje
  • Salt og peber
  • 1 løg, grofthakket
  • Frisk ingefær, 2 cm
  • 2 fed hvidløg
  • 1 grøn chili, frisk
  • 1 spsk olie
  • 1 tsk sennepsfrø
  • 1/4 tsk stærk chilipulver
  • 1 hel nellike
  • 2 kardemomme kapsler
  • 1/2 kanel stang
  • 1 laurbærblad
  • 1/2 tørret chili. fx De Arbol
  • 2 dl kokosmælk

Rejerne pilles og ligges i en skål med salt og gurkemeje, vendes og marinerer 5-10 min. Put løg, ingefær, hvidløg og frisk chili i en foodprocessor, eller minihakker, med 1 spsk vand og blend til en fin pasta.

Krydderier på panden

Krydderier på panden

Oliven varmes i en pande. Kom sennepsfrø, chili pulver, nellike, kardemomme, kanel og tørret chili i. Steg i 1-2 minutter til krydderier “sprutter”. Tilsæt pastaen og lad det simre i 12-15 minutter. Rør jævnligt.

Tilsæt kokosmælk og laurbærblad  og bring det i kog. Tilsæt rejer og kog 2-3 minutter. Serveres omgående med ris

Bengali reje curry

Bengali reje curry

No responses yet

To nye kogebøger

jan 18 2011

Dagens leverance fra Amazon!

Dagens leverance fra Amazon!

Jeg er ret begejstret for Hugh Fearnley-Whittingstalls programmer om River Cottage, og da jeg sidste år var i London købte jeg The River Cottage Cookbook, der er en lidt anderledes kogebog. Der er beskrivelser af en masse råvarer, og opskrifter, hvor de forskellige råvarer indgår, men der er også kapitler med introduktion til, hvordan man holder høns, grise og en række andre husdyr. River Cottage er madlavning på en hyggelig måde, og hvor det handler om at bruge det hele – fra hale til hoved på dyrene, og ikke bare gå efter de mest kendte råvarer. Efter at have læst The River Cottage Cookbook fra ende til anden fik jeg lyst til at læse mere, og i dag kom så en pakke fra Amazon med to nye bøger. Pga Amazons grænse på 30 pund for gratis forsendelse, var det “næsten gratis” at tage to bøger i stedet for en.

No responses yet

And Malabar

jan 18 2011

Indtil for nyligt har jeg mest opfattet Gordon Ramsey som en højtråbende herre, der nedgjorde andre kokke i TV programmer som “Hell’s kitchen” og “Kitchen Nightmares”, men han har nu også lavet TV programmer, hvor han rent faktisk laver mad og opfører sig pænt! Bl.a. et udmærket juleprogram og for nyligt har serien “Great Escapes” kørt på dansk TV, hvor Gordon rejser rundt i Indien og oplever den forskellige madkultur. Der er selvfølgelig også udgivet en kogebog i forbindelse med programmet og herfra stammer dagens ret fra. Til 2 personer

And Malabar

And Malabar

  • 1-2 andebryster u. skind
  • 2 cm ingefær, revet
  • 2 fed hvidløg, revet
  • 1/4 tsk gurkemeje
  • Salt og peber
  • 2 spsk olie
  • 3 skalotteløg, fint hakket
  • 1 tørret De Arbol chili (eller 1/2 tsk stærk chili pulver)
  • 1/2 tsk stødt koriander
  • 1/2 tsk garam masala
  • 15h cashew nødder, hakket
  • 1/2 spsk sultanas rosiner
  • 100 ml kokosmælk
  • 4 karryblade
  • 50g cherry tomater, halve

Rens andebryster for fedt og lignende, og gnid dem med ingefær, hvidløg, gurkemeje, salt og peber. Dækkes og står koldt i mindst 4 timer

And Malabar

And Malabar

I en pande tilsættes halvdelen af olien og karryblade, og andebrysterne steges 2 minutter på hver side til de tager farve. Brysterne og blade fjernes fra panden og placeres på en tallerken. Dækkes evt.

Kom resten af olien i en pande, og steg skalotter i 4-6 minutter. Tilsæt chili, koriander, garam marsala og steg i 30 sekunder. Tilsæt cashew og sultanas og steg et par mintuter.

Tilsæt kokosmælk og bring i kog. Kom andebrysterne i sovsen sammen med cherrytomaterne  og lad det simre i ca 5 minutter til kødet er gennemstegt. Serveres omgående!

I stedet for ris, som vil være det traditionelle tilbehør, lavede jeg jordskokke-fritter! 500g jordskokker skrælles, skæres i stave og vendes i en neutral olie med salt og krydderier efter smag. Fordeles på en bageplade og bages 20 minutter ved 200 grader, varmluft.

Jordskokke fritter

Jordskokke fritter

Opskriften foreskriver et andebryst pr. person – jeg valgte at dele et mellem to personer, og uden en lille forret af rester, havde der nok været i underkanten med mad. Jeg er overbevist om at retten vil fungere fremragende med kyllingebryst i stedet – så må man blot finde på et andet navn til retten!

No responses yet

Fuldkornspasta med broccoli

jan 16 2011

Med inspiration i denne opskrift har jeg i dag lavet en lun/varm salat med broccoli og pasta. På grund den dårlige omtale kinesiske pinjekerner har fået på det sidste, valgte jeg at bruge blandede nødder, i stedet for pinjekerner, og safranen blev droppet. Endelig brugte jeg tørret piri-piri chili (den slags man får på pizza), i stedet for cayenne. Opskrift til 2 personer, som hovedret.

Fuldkornspasta med broccoli

Fuldkornspasta med broccoli

  • 200g fuldkornspasta (rør, skruer eller lignende)
  • 500g broccoli
  • 1 Hvidløg, finthakket/revet
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk citronsaft
  • 50g rosiner
  • 30g blandede, grofthakkede nødder (hassel, para, cashew…)
  • Lidt tørret piri-piri
  • Salt og peber

    Fuldkornspasta med broccoli

    Fuldkornspasta med broccoli

Pastaen koges i rigeligt, saltet vand. I mellemtiden laves dressing af hvidløg, olivenolie, citronsaft, chili og salt og peber. De grofthakkede nødder ristes på en tør pande. Broccolien skylles og skæres i mundrette stykker. Når pastaen er kogt hældes den igennem et dørslag og drypper af. Herefter kan gryden bruges til at dampe broccoli. Koger/damper i ca 5 minutter. Fordel broccolien på 2 tallerkener og derefter pastaen og rosinerne. Hæld dressingen over og drys med de ristede nødder.

Fuldkornspasta med broccoli

Fuldkornspasta med broccoli

No responses yet

Linsedal

jan 14 2011

Her er endnu en fin lille vegatar ret. Dal er formidabelt tilbehør til det meste indiske mad, men kan også spises som hovedret, med lidt tilbehør. Opskriften her stammer fra bogen Fra Chili til Safran, af Troth Wells. Tilberedningstid er ca 30 minutter. Opskrift til 2 personer

Linsedal med ris

Linsedal med ris

  • 60g grønne linser
  • 1 lille løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1/2 stang kanel
  • 1 tørret De Arbol chili, hakket, eller 1/2 tsk chilipulver
  • 3 hele nelliker
  • 1/2 tsk stødt koriander
  • 1/2 ds hakkede tomater, eller 2 tomater
  • Frisk koriander, til pynt
  • Græsk youghurt
  • Olie til stegning
  • Salt og peber

Olien varmes op i en gryde og løget steger til det er blødt. Derefter tilsættes hvidløg, kanel, chili, nelliker og stødt koriander. Steges i ca 1 minut. Herefter tilsættes linser og tomater. Skru ned for varmen og læg låg på gryden. Retter simrer nu i ca 25 minutter, indtil linserne er møre. Husk at røre engang imellem.

Mens dalen simrer kan man jo passende koge lidt ris og dække bord! Jeg serverede den med basmati ris, og med resterne af kikærtesuppen (uden væde). Dalen har fået en klat græsk youghurt og er drysset med frisk koriander.

Det smager rigtig godt, og kan sagtens spises i januar!

No responses yet

Kikærte suppe med spaghetti

jan 12 2011

Første indlæg på bloggen! En nem og mættende suppe med kikærter og spaghetti. Den er kraftigt inspireret af denne opskrift fra Kødfri Fredag. Jeg bryder mig ikke så meget om tørrede abrikoser, men elsker chili – så abrikoserne er skiftet ud med chili, og lidt snackpeber, fordi det giver en flot farve. Resultatet er en suppe, der nærmere er asiatisk inspireret end marokkansk

Kikærte stuppe med spaghetti

Opskrift til 2-3 personer:

  • 1 løg, finthakket
  • 4 fed hvidløg, hakket
  • 2 spsk olivenolie
  • 8 dl grøntsagsboullion (vand + terning)
  • 3 stilke bladselleri, hakket
  • 100g spaghetti
  • 2 håndfulde spinat
  • 1 ds kikærter
  • 1 Ancho chili, uden kerner og frøstol – hakket
  • 1 Rød snackpeber, uden kerner – i små strimler
  • Frisk koriander, hakket – til pynt

Kikærte stuppe med spaghetti

Start med at svitse løg og hvidløg i olien, til løget er blødt, men uden at hvidløget bliver brændt. Tilsæt vand og boullion terning og bring det i kog. Derefter tilsættes bladselleri, chili, snackpeber og spaghetti. Koges i ca 10 minutter (eller hvad, der er angivet som kogetid for spaghettien). Et par minutter før det er færdigt, tilsættes kikærterne og spinaten. Smag til med friskkværnet peber og evt. salt. Til allersidst pyntes med hakket koriander.

Serveres, og spises, med gaffel og ske!

2 responses so far

FireStats icon Powered by FireStats